Onderzoek

Er zijn veel verschillende soorten onderzoek. Van de werking van medicijnen tot pedagogische ontwikkeling. Ook is er onderzoek naar bijvoorbeeld het effect van behandelingen zoals fysiotherapie. Naar de invloed van bepaald eten of drinken. Of naar de genetische aanleg voor bepaalde ziekten.
Veel onderzoek gebeurt in ziekenhuizen, maar het kan ook daarbuiten. Bijvoorbeeld bij de huisarts, het consultatiebureau, in het verpleeghuis, aan een universiteit of bij een onderzoeksinstelling.

In veel onderzoek worden vooral gegevens verzameld. Bijvoorbeeld over lichaamstemperatuur, bloed of hoe de persoon zich voelt. Behandelen is dan niet het doel. De onderzoeker vraagt wel om medewerking van de persoon. Bijvoorbeeld voor lichamelijk onderzoek, een test of meting. Soms moet de persoon zelf notities bijhouden of een vragenlijst invullen.
In ander onderzoek wordt een nieuwe behandeling, operatie, medicijn of voedingsmiddel getest.

Meestal vergelijkt de onderzoeker een nieuwe behandeling met een bestaande. Loting bepaalt dan wie welke behandeling krijgt (randomisatie). Het hangt van toeval af in welke groep de persoon terechtkomt. Vaak weet de onderzoeker ook niet in welke groep de persoon zit (dubbelblind: proefpersoon en onderzoeker weten dan allebei niet in welke groep de proefpersoon zit.)

Soms vergelijkt de onderzoeker een nieuwe behandeling met een nepbehandeling (placebo). De placebo lijkt op de nieuwe behandeling. Tijdens het onderzoekt krijgt de ene groep proefpersonen de nieuwe behandeling en de andere groep de placebo.

Medisch wetenschappelijk onderzoek

      Er zijn 3 soorten medisch wetenschappelijk onderzoek:
    • Onderzoek om betere behandelingen voor ziekten te vinden. Voorbeelden: een beter middel tegen hoofdpijn, een nieuwe hartklep, betere hulp bij een depressie.
    • Onderzoek om meer over een ziekte te weten komen. Voorbeelden: krijg je van drop een hoge bloeddruk? Wat is de oorzaak van ADHD? Wat gebeurt er bij een hernia?
    • Onderzoek om een ziekte op te sporen. Voorbeelden: hoe kunnen we (darm)kanker eerder opsporen? Kun je Parkinson al vroeg herkennen?